Ik wandel voor dementieonderzoek in het Erasmus MC

Giselle Cnoops

( Lid van team: ZuBo )

van totaal € 150 (250%)

Mijn opa heeft dementie en ook ik weet hoe moeilijk het kan zijn voor iedereen die er op een of andere manier mee te maken heeft. Ik hoop dat er een dag komt dat het makkelijker is om mee om te gaan, omdat we er dan ook meer van weten en van snappen. Op zaterdag 16 december loop ook ik mee met de Rotterdam Memory Walk. Hiermee steun ik het Erasmus MC voor onderzoek voor dementie. Het is de tweede keer dat ik mee loop, maar het is nog steeds even belangrijk voor me. 

De opbrengst van de Rotterdam Memory Walk wordt besteed aan belangrijk dementieonderzoek. Dit jaar aan fronto-temporale dementie  (FTD). Bij FTD verandert vooral het gedrag, de persoonlijkheid en taal, terwijl geheugenklachten vrijwel niet aanwezig zijn. Dit komt omdat het voorste deel van de hersenen (de frontale en temporale hersenkwabben) is beschadigd. Deze delen zijn verantwoordelijk voor ons gedrag, hoe we beslissingen nemen, onze emotionele reactie en de taalvaardigheid. Mijn opa heeft Vascualaire Dementie (langzaam krijgt hij meer moeite met informatie uit het geheugen oproepen), dus op 16 december loop ik niet alleen voor mijn opa, maar voor iedereen (met een familielid/kennis) die (fronto-temporale) dementie heeft. 

Onderzoek naar FTD
Om patiënten met FTD beter te behandelen, willen artsen van het Alzheimercentrum Erasmus MC onderzoek doen, zodat ze de diagnostiek en begeleiding kunnen verbeteren voor patiënten met erfelijke én niet-erfelijke FTD. De artsen focussen in dit onderzoek op patiënten met erfelijke FTD, zodat de patiënten gevolgd kunnen worden in de periode dat zij nog niet ziek zijn. Hiervan kunnen de artsen veel leren over hoe de ziekte ontstaat, ook voor patiënten met niet-erfelijke FTD. Zo kunnen de artsen op tijd de juiste diagnose stellen en patiënten beter begeleiden tijdens hun ziekte. Met als ultiem doel: toewerken naar een behandeling om de ziekte te stoppen en te voorkomen

Samen staan we sterk, Samen tegen Dementie!

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer