
Ik wandel voor dementieonderzoek in het Erasmus MC
Ruben Smoor( Lid van team: Stappen voor dementie )
Dementie treft mijn familie al vele jaren. Negen jaar geleden begon mijn oma Tiny te dementeren en ongeveer een jaar geleden kreeg mijn opa Piet ook de diagnose. Helaas heeft mijn opa een agressieve vorm van dementie en is hij binnen een jaar tijd erg snel achteruit gegaan. Van een gezellige opa die houdt van grapjes maken, naar iemand die moeite heeft om zich verstaanbaar te maken. Het is moeilijk voor mij om te zien dat hij zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen nog nauwelijks herkent. Daarom trek ik mijn wandelschoenen aan op zaterdag 16 december 2023. Zo steun ik het dementieonderzoek van het Erasmus MC.
De opbrengst van de Rotterdam Memory Walk wordt besteed aan belangrijk dementieonderzoek. Dit jaar aan fronto-temporale dementie (FTD). Bij FTD verandert vooral het gedrag, de persoonlijkheid en taal, terwijl geheugenklachten vrijwel niet aanwezig zijn. Dit komt omdat het voorste deel van de hersenen (de frontale en temporale hersenkwabben) is beschadigd. Deze delen zijn verantwoordelijk voor ons gedrag, hoe we beslissingen nemen, onze emotionele reactie en de taalvaardigheid.
Onderzoek naar FTD
Om patiënten met FTD beter te behandelen, willen artsen van het Alzheimercentrum Erasmus MC onderzoek doen, zodat ze de diagnostiek en begeleiding kunnen verbeteren voor patiënten met erfelijke én niet-erfelijke FTD. De artsen focussen in dit onderzoek op patiënten met erfelijke FTD, zodat de patiënten gevolgd kunnen worden in de periode dat zij nog niet ziek zijn. Hiervan kunnen de artsen veel leren over hoe de ziekte ontstaat, ook voor patiënten met niet-erfelijke FTD. Zo kunnen de artsen op tijd de juiste diagnose stellen en patiënten beter begeleiden tijdens hun ziekte. Met als ultiem doel: toewerken naar een behandeling om de ziekte te stoppen en te voorkomen
Samen tegen Dementie!