De zorg is nu omgedraaid

16 december 2021 08:30

"Onze vader zorgde vroeger altijd voor ons en nu... nu is het andersom. Het doet ons veel pijn om hem zo te zien lijden." Joop (65) heeft dementie en is hiermee één van de 12.000 jong dementerende in Nederland.

"Als kleine meisjes waren wij papa's kindjes. Zodra hij thuis kwam sprongen wij bij hem op schoot. Dan stoeiden wij totdat hij opgaf, met pijn in zijn buik van het lachen. Geweldig vonden we dat! Wij zijn opgegroeid in een liefdevol gezin, waarin onze vader keihard heeft gewerkt om ons alles te geven. Daarom doet het extra veel pijn om hem zo te zien lijden", vertellen de kinderen van Joop.

 

"Wij zijn zo bang voor wat er komen gaat. Straks herkent hij bijna niemand meer. Nu zitten we in een acceptatiefase en proberen we er het beste van te maken. We maken er grapjes over en dan lacht hij heel hard mee, want huilend in een hoekje zitten, zit niet in ons DNA. Maar het aller moeilijkste vonden wij om de zware onderwerpen te bespreken, zoals het levenstestament en de daarbij horende euthanasieverklaring. Onderzoek naar en behandeling van dementie is voor ons heel belangrijk. Voor onze vader is het hoogstwaarschijnlijk te laat, maar voor velen anderen niet.

Om aandacht te vragen voor deze vreselijke ziekte lopen zij op zaterdag 18 december de Rotterdam Memory Walk. Daarbij proberen zij zoveel mogelijk geld op te halen voor dementieonderzoek in het Erasmus MC. Help jij hun met een donatie? Je kan ook zelf de wandelschoenen nog aantrekken. Inschrijven kan tot en met zaterdag 18 december. 

 

Steun Team Een Loopie voor Joopie  Inschrijven

 

Samen tegen Dementie!