'Het blijft moeilijk om je opa en oma achteruit te zien gaan'

15 november 2023 11:55

“Het blijft moeilijk om je opa en oma achteruit te zien gaan, maar gelukkig konden ze samen in hetzelfde verzorgingshuis terecht. Zo kunnen ze in ieder geval nog bij elkaar zijn.” vertellen neven Max en Ruben. Hun opa Piet en oma Tiny lijden allebei aan dementie.

“Wij hoorden dat onze oma vasculaire dementie had toen we beiden nog vrij jong waren, rond de tien en twaalf jaar oud.”, vertellen Max en Ruben. “Oma gaat al een lange tijd langzaam maar zeker achteruit. Opa, daarentegen, kreeg vorig jaar de diagnose voor vasculaire dementie én Alzheimer, waardoor hij juist enorm hard achteruitgaat. Hij herkent zijn kinderen, kleinkinderen en vaak zelfs zijn eigen vrouw niet meer. Beiden zitten ze nu op een gesloten afdeling, waar ze gescheiden van elkaar op dezelfde locatie zitten.”

De twee neven gaan nog regelmatig langs bij opa en oma: “Ook al is het pijnlijk om ze zo te moeten zien, kunnen we toch vaak nog lachen om de streken die door de oudjes worden uitgehaald. Scheerschuim-baarden van opa en de wat grovere uitspraken van onze voorheen zo nette oma; het wekt een lach op bij elke traan.”

Max en Ruben hopen met hun deelname geld in te zamelen voor onderzoek én troost te bieden aan alle naasten van dementerenden. “Daarnaast hopen we dat de ziekte uiteindelijk beter kan worden behandeld, zodat mensen zichzelf kunnen blijven en kunnen genieten in de laatste periode van hun leven.”, aldus de jongens.

Op zaterdag 16 december 2023 wandelen we samen de Rotterdam Memory Walk om geld op te halen voor dementieonderzoek in het Erasmus MC. Ook Max en Ruben wandelen mee. Wil je hun een 💛 onder de riem steken en dementieonderzoek steunen? Doneer direct op hun teampagina, elke bijdrage helpt!