Dementie binnen de familie

02 december 2021 14:30

Vader én dochter zijn overleden aan de gevolgen van dementie. Drie andere kinderen dragen hetzelfde gen. Familie Van Os heeft meerdere keren meegemaakt hoe naar deze ziekte is en daarom doen zij mee met de Rotterdam Memory Walk om aandacht te vragen voor onderzoek naar dementie.

Liesbeth: "In 1992 werd bij mijn vader een gedragsvariant van FTD vastgesteld. Binnen 3 jaar overleed hij aan de gevolgen hiervan. Het was een heftige tijd voor ons allemaal en zeker voor mijn moeder en mijn 2 jongste zusjes en broertje. Die woonden toen nog thuis."

"Later zagen wij bij mijn oudste zus kenmerkend gedragsveranderingen. Waar we met z’n allen bang voor waren werd waarheid. Ook bij haar werd dezelfde ziekte als bij mijn vader vastgesteld. Mijn zwager en hun kinderen hebben mijn zus met liefde verzorgd, maar uiteindelijk moest ze toch opgenomen worden in een verpleeghuis. Dit was heftig om te zien. De gezondheid van mijn zus ging steeds harder achteruit. Ze is in 2020 overleden."

De familie Van Os is door het Erasmus MC benaderd om deel te nemen aan wetenschappelijk (erfelijkheids)onderzoek. Bij Liesbeth en haar zus is hetzelfde type gen vastgesteld. Zij hebben de kans om FTD en/of ALS te krijgen. "Dit was voor ons allen een grote schok. Je moet verder met je leven. Ik heb wel regelmatig een dip maar ik probeer nog wel te genieten," vertelt ze.

Bijna de hele familie gaat zaterdag 18 december aan de wandel tijdens de Rotterdam Memory Walk. Liesbeth: "Zo kunnen we ons dan samen inzetten voor belangrijk dementieonderzoek in het Erasmus MC!"

Wil je team 'De Osjes' steunen? Doe dan een donatie op hun actiepagina. Wil je liever zelf de wandelschoenen aantrekken? Inschrijven kan nog! 

 

Steun 'De Osjes'   Schrijf je in